ETHOS TELLING
Dakloos ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week. Stichting Devjo heeft hier enorme respect voor en weet dat hier een enorme kracht achter schuil gaat, willen we dakloze mensen in het zonnetje zetten via ‘24/7 Dakloos’.
Ethos light telling
Fabian Weergang, oprichter vban Stichting Devjo is een bekent voorstander en ambassadeur van de ETHOS Telling. Het zit dan ook in het DNA van Devjo in om dakloosheid beter in kaart te brengen. De afgelopen jaren zijn de cijfers bewust (kunstmatig) laag gehouden, dit heeft gezorgd voor een gemankeerd beeld over de aantallen en verkeer inzicht in de populatie.. Efficiënt beleid voeren is hierdoor niet mogelijk.
Devjo is betrokken geweest bij de themasessies die hebben geleid tot het Nationaal Actieplan Dakloosheid hebben geleid.
Stichting Devjo samen met Haag Wonen alle projectleiders van de ETHOS telling, en het onderzoeksteam van de Hogeschool Utrecht, mogen inspireren met onze wooninitiatieven.
Devjo zal dus op- en rondom 8 april 2025 meehelpen om de actuele aantallen dakloze mensen in kaart te brengen. Op verzoek van de gemeente Den Haag bekijken we op dit moment of we d.m.v advies of ondersteuning in de uitvoering het bereik kunnen helpen maximaliseren.
ETHOS beschrijft dakloosheid als het ontbreken van een eigen woning die voldoet aan drie belangrijke criteria: fysiek, sociaal en wettelijk.
Fysiek betekent dat de woning in goede staat is en basisvoorzieningen heeft, zoals sanitair en bescherming tegen de elementen, zoals kou en regen.
Sociaal houdt in dat de woning voldoende privacy biedt en geschikt is om vrienden of familie te ontvangen. Wettelijk betekent dat er een vorm van bescherming is, zoals een huurcontract, zodat de bewoner niet zomaar uit het huis gezet kan worden en anderen geen toegang hebben zonder toestemming.
Volgens de vereisten van ETHOS Light wordt iemand als dak- of thuisloos beschouwd wanneer er een tekort is op minstens twee van deze drie punten.
Verder wordt je als dakloos beschreven wanneer je geen eigen woning hebt en gebruik maakt van: Bankslapen, Vrienden of familie , Wagen , Vakantiehuis of tweede woning, Nachtopvang / opvanghuis, In parken , In een schuilkelder, In een verlaten gebouw, Treinstations of bushaltes ,In openbare toiletten .
De telling geeft zicht op de aantallen en de profielen van mensen die dakloos zijn. Dit wordt gerapporteerd in zeven categorieën (van ETHOS Light). Daarmee kan een gemeente bepalen voor hoeveel (dreigend) dakloze mensen er huisvesting nodig is.
Het komt er dus op neer dat door je te laten tellen je het perspectief voor je eigen woonoplossing zeker stelt. Want niet gezien dan wordt er ook geen rekening mee gehouden dat jij een woning nodig hebt.
Een persoon die dakloos is, heeft geen vast adres waar hij of zij woont of verblijft. Dit betekent dat deze persoon niet geregistreerd staat met een adres in de BRP (Basisregistratie Personen). Iemand die thuisloos is, heeft vaak geen vast onderdak en verhuist regelmatig van de ene plek naar de andere. Deze persoon kan soms wel ingeschreven staan in de BRP.
-
- mensen die leven in de openbare ruimte;
- mensen in de noodopvang;
- mensen in een tijdelijke opvang voor dakloze mensen;
- mensen die uitstromen uit een instelling;
- mensen in niet-conventionele woonplekken (zoals auto, kraakpand, vakantiewoning)
Allereerst is het van groot belang dat we je met 100% zekerheid garanderen. Dat je laten meetellen anoniem gebeurd. Je dient wel fysiek naar een telpunt te komen om jezelf te laten zien. Hier wordt enkel een naamcode gemaakt door de eerste letter van je voornaam en de eerste letter van je achternaam te combineren met je geboorte jaar. Dit om te voorkomen dat er dubbele registraties komen.
Je hoeft niks te tekenen, geen id bewijs, BSN nummer of adres waar je verblijft achter te laten of overleggen.
Er is geen politie of vreemdelingen politie aanwezig en de garantie is er ook absoluut dat wanneer iemand illegaal in Nederland verblijft we dit ter kennis aannemen, omdat er ook beter beleid moet komen voor deze groep mensen.
Maar de garantie afgeven dat er geen enkele uiting of stap zal worden gezet tegen deze persoon en deze vrij is te gaan zoals deze kwam. Dit is een belofte vanuit het ETHOS.
Er vinden geen controles van openstaande boetes, of andere zaken plaats, we tellen enkel personen die in één van de 7 groepen vallen.
Dat is eenvoudig, leg voor de zekerheid (indien mogelijk) voor 8 april even contact met een telorganisatie in jou buurt. De gemeente kan je vertellen waar je een telpunt kunt vinden. Dit is ook te vinden via internet als je zoekt op ETHOS Light telling 2025 (plaatsnaam)
Op 8 april 2025 is de teldag en zullen alle gemeenten in Nederland mee tellen (en alle instanties en organisaties verbonden aan dak- en thuislozen mensen).
Voor dat je dat doet check je onderstaande nog even:
Wanneer jij niet bekent staat als thuisloos of dakloos, omdat je bijvoorbeeld geen daklozen uitkering ontvangt, niet staat ingeschreven bij het daklozen loket. Niet bent aangemeld bij hulpverlening, je geen bewind voering hebt die op de hoogte is van je situatie. Maar ook bijvoorbeeld de politie niet weer waar je zit in geval van onderduiken bij huiselijk geweld bijvoorbeeld.
Kortom niemand weet dat jij verblijft op de manier en paats zoals jij dat doet vanuit officiele instanties of de overheid:
Je bent Thuisloos: Je staat wel ergens ingeschreven maar verblijft op allerlei andere plaatsen wegens hele vervelende omstandigheden.
Je Bent dakloos: Je staat nergens ingeschreven en maakt geen gebruik van een Bed Bad Brood regeling, daklozen uitkering of opvang. Eigenlijk ben je volledig van de radar.
Je bent on-gedocumenteerd: Je hebt geen Nederlandse papieren en het is bij instanties of de overheid niet dat je hier verblijft zonder dat je een vaste woon of verblijfplaats hebt. LET OP! Ook in het geval van on-gedocumenteerde personen gaat het erom dat ze onder de classificatie dak- en thuisloos vallen. Dus ze hebben geen eigen vaste woon of verblijfplaats die voldoet aan 2 van de 3 kenmerken zoals benoemd onder het kopje, wanneer ben ik dakloos.
We garanderen on-gedocumenteerde personen dat ze bij het zich laten tellen de garantie krijgen dat ze niet opgepakt of uitgezet zullen worden maar in vrijheid verder kunnen. Het is namelijk voor ons van groot belang een beeld te krijgen van de hoeveelheid dak- en thuislozen on-gedocumenteerde personen. We kunnen uitbuiting en dakloosheid enkel voorkomen met ander beleid. Ander beleid kunnen we alleen maken als we weten voor wie en hoeveel personen dit is.
We zijn ons bewust dat het voor deze laatste groep een extra lastige stap is naar voren te komen.